В Україні нові норми та порядок організації харчування в навчальних та дитячих закладах оздоровлення запрацювали із 1 вересня 2021 року
Нові норми та порядок організації харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку запрацювали із 1 вересня 2021 року, повідомляє Міністерство освіти і науки.
"Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня", - йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.
Зазначається, що особливу увагу при організації харчування приділятимуть зниженню кількості спожитого цукру. Зокрема, вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу в буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 г/мл харчового продукту.
Серед інших змін норм, які запрацювали із 1 вересня цього року: кількість цукру зменшиться у 2-2,5 раза - до 7,5 г на один прийом їжі; кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі; кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г; кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
"Важливим елементом забезпечення усіх дітей здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію", - йдеться у повідомленні.
Здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики - сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування також пропонуються рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) мають пропонуватися продукти і страви, що не містять глютену та його слідів - їхній перелік є у документі.
У Міносвіти наголошують, що в закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни має бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.